Header Ads

Cara Buat Link Whatsapp Guna Domain Percuma


Assalamualaikum & Salam Sejahtera. Saya ada terbaca satu posting di facebook Tuan Asyraf Azmin berkenaan cara buat link whatsapp guna domain sendiri atau subdomain sendiri. Rujuk posting berikut, Klik Sini Jer.

Mungkin ada yang penah guna subdomain dari wasap.my yang percuma tu. Loading untuk redirects ke no whatsapp anda slow disebabkan ramai sangat yang tumpang subdomain di wasap.my. Sebenarnya anda boleh buat sendiri je. Apa yang anda perlu ada ialah domain dan hosting sendiri.

Domain anda boleh dapatkan di freenom.com. Ia nya percuma selama 1 tahun untuk akhiran .tk, .ml, .ga, .cf & .gq. Contoh domain wasapwafi. Hosting boleh dapatkan kat sini, http://bit.ly/hostingunlimitedbse.





Pilih akhiran apa yang anda mahukan. Sebagai contoh saya pilih wasapwafi.ga.












Kemudian pilih 12 bulan. Klik Continue.





Seterusnya, pilih daftar akaun dan checkout.




Seterusnya, anda akan di bawa ke halaman client. Pilih domain anda. Klik manage domain.




Update nameserver hosting anda.


Log in ke akaun cpanel hosting anda.



Add domain anda daftar secara percuma dari freenom tadi.


Sebelum itu download dulu file ini, (download sini - wasap.asyrafazmin.com/download.zip). Extract dulu.





Hanya Ubah no telefon anda, dan mesej yang anda nak setkan. Kemudian Save.





Klik File Manager.




Pilih domain tadi.


Upload file index yang sudah ditukar no telefon dan mesej anda.




Ok, siap upload.

Tunggu dalam masa 15 minit. Rileks2 dulu. Hehehe.


Taip domain tadi di browser anda. Tengok !!! Ok, dah siap.

Test Di Sini, ==> wasapwafi.ga

8 comments:

  1. Bestnya ada whatsapp domain sendiri. Ya la sebelum ni biasa pakai yang wasap.my aje..

    ReplyDelete
  2. good info.. :)
    boleh cuba ni.. hehehehhe.. tQ sharing..

    ...

    ReplyDelete
  3. kak lina jalan sini
    http://mama3danish.blogspot.my/

    ReplyDelete
  4. bagus kalau dapat set dengan domain sendiir, yang percuma ni pun bagus juga

    ReplyDelete
  5. kenapa sy buat x jadi ?
    lepas masuk riview dan checkout ada maklumat personal kena isi kat bawah ?
    dlm tuto ni xde pun

    ReplyDelete

Powered by Blogger.